Спасиха морски орел с изкълчено рамо край Ловеч
🤖 AI подпомага проучването и черновата- Сигналът е подаден на 12 октомври от гражданин край Ловеч
- Диагнозата е луксация (изкълчване) на раменната става на крилото
- Птицата е транспортирана в Спасителния център за диви животни в Стара Загора
- В България гнездят между 43 и 60 двойки морски орли (данни от 2020 г.)
- Размахът на крилете на вида достига до 2.40 метра
Морски орел — един от най-едрите грабливи птици в България — беше спасен край Ловеч, след като бе открит в безпомощно състояние със сериозна травма на крилото. Случаят съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен.
Сигналът за пострадалата птица е подаден от гражданин на 12 октомври. След незабавна проверка на място експерт на РИОСВ-Плевен организира спасяването на птицата, която е транспортирана до Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Ветеринарният преглед и направената рентгенова снимка установяват луксация на раменната става, или изкълчване, което засяга крилото. Орелът е и видимо изтощен. Птицата остава под грижите на специалистите, които ще се опитат да възстановят здравословното ѝ състояние.
Спасителният център в Стара Загора, където е настанен орелът, е част от дейността на Федерация „Зелени Балкани“ и според описанието на организацията е единствената в България специализирана болница за лечение, рехабилитация и връщане в природата на пострадали диви животни. Центърът е създаден в периода 1990–1994 г. от активисти на организацията и по-късно е обявен официално за спасителен център съгласно Закона за биологичното разнообразие.
Морският орел (Haliaeetus albicilla) е сред най-големите дневни грабливи птици в Европа — дължината на тялото му достига 76-92 см, а размахът на крилата варира между 1.90 и 2.40 метра. Видът е защитен в България и е включен в Приложение №3 към Закона за биологичното разнообразие. Според Атласа на гнездящите птици в България на Българското дружество за защита на птиците през 2020 г. числеността му е оценена на едва 43-60 гнездящи двойки, а през 2007 г. оценката е била между 30 и 50 двойки. Видът гнезди основно по островите на река Дунав, в долините на Тунджа и Арда, по Черноморското крайбрежие и около някои от големите язовири в страната.



